Mayonez Ve Sos Hazırlama Operatörü mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?

Mayonez Ve Sos Hazırlama Operatörü mesleğinin tanımı, ne iş yaptığı ve nasıl olunduğu ile Mayonez Ve Sos Hazırlama Operatörü meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Mayonez Ve Sos Hazırlama Operatörü mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?

Meslek Bilgileri

Meslek Kodu : 8160.70

Meslek Adı : Mayonez Ve Sos Hazırlama Operatörü

Grup Bilgileri

M. Ana Grubu : Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcılar

M. Alt Ana Grubu : Sabit Tesis Ve Makine Operatörleri

M. Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri

M. Birim Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri

Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim

Meslek Detay Bilgileri

Meslek Tanımı Nedir?

Üretilmek üzere planlanan cins ve miktarda mayonez/sos imalat işlemlerini gerçekleştirme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Görev ve İşlem Basamakları :

Mayonez ve Sos Hazırlama İşçisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:

whatsapp-image-2021-06-24-at-10-27-54-015.jpeg

    Üretimde kullanılacak hammadde, yardımcı madde ve sarf malzemelerini tespit ve tedarik etmek,
    Üretimde için kullanılacak yardımcı maddeleri tartarak kullanıma hazırlamak,
    Karıştırma kazanları, pişirme kazanları, homojenizasyon, pastörizasyon, dengeleme tankı vb. boru hatlarını monte etmek ve üretim için hazır hale getirmek,
    İmal edilecek ürün cinsine göre makinenin basınç, sıcaklık, vakum ayarlarını yapmak,
    Karıştırıcı kazan içerisine salça döküm işlemlerini yapmak,
    Kullanım için hazırlanan malzemeleri karıştırıcı kazan içerisine elle boşaltmak ve karıştırma işlemini başlatmak,
    Karıştırılan üründen numune almak ve laboratuarda asitlik ve briks (şeker) oranlarının, belirlenen standart oranlarda olmasını sağlamak,
    Hazırlanan karışımı otomatik olarak bekleme tankına aktarmak ve belli bir süre bekletmek,
    Mikropların kırılması ve uzun ömürlü olması için hazırlanan karışımı otomatik olarak pastörizasyon cihazına göndermek,
    Eşit yoğunlukta dengelenmesi amacıyla ürünü homojenizasyon cihazına otomatik olarak göndermek
    Hava kabarcıklarının yok edilmesi amacıyla ürünün vakum cihazında vakumlanmasını sağlamak,
    Ürünün yoğunluk ve akışkanlık kontrolünü yapmak,
    Laboratuar onayı almış ürünü ikinci dengeleme tankı içerisine almak,
    Ürünü paketlenmek üzere paketleme operatörüne teslim etmek,
    Kullanılan malzeme, teçhizat ve donanımları hijyen kuralları içerisinde uygun kimyasallarla temizliğini yapmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

Mayonez Ve Sos Hazırlama Operatörü Meslek Kodu Nedir?

SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Kimya Laboratuvarı Görevlisi mesleği için “3111.05” kod olarak kullanılır iken Bilgisayar Destekli Tasarım Öğretim Üyesi mesleği için “2310.15” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;

Mayonez Ve Sos Hazırlama Operatörü Meslek Kodu “8160.70” olarak belirlenmiştir.

İŞKUR Meslek Kodlarının sıralı tam listesi için tıklayın

Etiketler :
1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡