Pişirici-Konserveci (Hazır Çorba) mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?
Pişirici-Konserveci (Hazır Çorba)mesleğinin tanımı, ne iş yaptığı ve nasıl olunduğu ile Pişirici-Konserveci (Hazır Çorba)meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.
Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 7514.04
Meslek Adı : Pişirici-Konserveci (Hazır Çorba)
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Meyve Ve Sebze İşleyiciler
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Hazır çorba yapılmak üzere büyük miktarda çeşitli sebzeleri reçetesine göre pişiren kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Pişirici-Konserveci (Hazır Çorba) işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Pişirilecek sebzeleri temizlemek ve belirli oranlarda kazana koymak,
b) Kazanın buhar, basınç ve diğer ayarlarını yapmak,
c) Pişirilme işlemine nezaret etmek,
d) Pişirme kazanının bakım ve temizliğini yapmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Pişirici-Konserveci (Hazır Çorba)Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Numerolog (Sayılarla Fala Bakan)mesleği için “5161.05” kod olarak kullanılır iken Şişe Etiketleme Makinesi Operatörümesleği için “8183.10” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Pişirici-Konserveci (Hazır Çorba)Meslek Kodu “7514.04” olarak belirlenmiştir.