Pişirici-Konserveci (Meyve Ve Sebze) mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?
Pişirici-Konserveci (Meyve Ve Sebze)mesleğinin tanımı, ne iş yaptığı ve nasıl olunduğu ile Pişirici-Konserveci (Meyve Ve Sebze)meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.
Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 7514.05
Meslek Adı : Pişirici-Konserveci (Meyve Ve Sebze)
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Meyve Ve Sebze İşleyiciler
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Konserve veya salamura yahut reçel ve şurup yapılmak üzere büyük miktarda sebze ve meyveleri reçetesine göre pişiren kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Pişirici-Konserveci (Meyve-Sebze) işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Pişirilecek sebze veya meyvenin cinsine ve konserve şekline göre, kazana su ve gerekli diğer maddeleri koymak,
b) Konserve, salamura veya reçel yapılacak sebze veya meyveleri kazana almak,
c) Kazanın buhar, basınç ve diğer ayarlarını yapmak,
d) Pişirme işlemine nezaret etmek,
e) Pişirme kazanının bakım ve temizliğini yapmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Pişirici-Konserveci (Meyve Ve Sebze)Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Numune Kalıp Sorumlusu (Tekstil)mesleği için “7532.14” kod olarak kullanılır iken Takograf Tamircisi (Motorlu Taşıt)mesleği için “7231.20” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Pişirici-Konserveci (Meyve Ve Sebze)Meslek Kodu “7514.05” olarak belirlenmiştir.