Şeker Pancarı Yetiştiricisi Mesleği Nedir, Nasıl Olunur?

Şeker Pancarı Yetiştiricisi Mesleğinin maaşları, tanımı, ne iş yaptığı, nasıl olunduğu, meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Şeker Pancarı Yetiştiricisi Mesleği Nedir, Nasıl Olunur?

Meslek Bilgileri

 

 

Meslek Kodu : 6111.19

 

 

 

Meslek Adı : Şeker Pancarı Yetiştiricisi

 

 

 

 

 

Grup Bilgileri

 

 

Meslek Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları

 

 

 

Meslek Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları

 

 

 

Meslek Grubu : Bahçıvanlar Ve Bitkisel Ürün Yetiştiricileri

 

 

 

Meslek Birim Grubu : Tarla Ürünleri Ve Sebze Yetiştiricileri

 

 

 

Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Okur Yazar Olmayan

 

 

 

 

 

Meslek Detay Bilgileri

 

 

Meslek Tanımı :

 

Şeker pancarının kaliteli, ekonomik ve daha bol üretimi için ekimi, yetiştirilmesi ve hasat edilmesi gibi işlerde çalışan kişidir.

 

 

 

Görev ve İşlem Basamakları :

 
  

Şeker Pancarı Yetiştiricisi ,  işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:

a)            Sonbaharda tarladaki bitki artıkları ile  pullukla sürmek (anız bozma), uygun tarım aleti ile tarlayı düzeltmek,

b)           Elle taban gübresini yapmak, uygun tarım aleti ile toprağa karıştırmak suretiyle toprak hazırlığını yapmak,

c)            Ekimden önce taş, kesek ve bitki artıklarından temizlemek,

d)           Mibzer ile pancar tohumlarının, ekim derinliği, sıra araları göz önünde bulundurarak ekimini yapmak,   

e)           Pancar tohumları topraktan çıkınca yabancı ot temizliği için ilk çapalama yapmak,

f)            Toprağın havalandırılması için birkaç kez çapalama işlemini yapmak,

g)            Uygun büyüklüğe gelince seyreltme işlemini yapmak,

h)           Hastalık ve zararlılara karşı uygun ilaç ve zamanında ilaçlama yaparak mücadele etmek,

i)             Pancarın çıkış, gelişme ve hasat öncesi sulama ve bitkideki gelişme göz önünde bulundurarak gerekli sayıda sulamasını   yapmak,

j)             Pancar köklerinin sökülmesi, temizlenmesi, yapraklarının kesilmesi işlemlerini elle veya makine ile yaparak ürünü hasat etmek,

k)            Sökülen pancarın özelliğini kaybetmeden korunması için yığınlamak,

l)             Kullanılan makine, araç, gereç ve ekipmanların bakımlarını yapmak,

m)          İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallara uymak,   vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

0
1
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡