Süleyman Yeşilyurt Kimdir | Süleyman Yeşilyurt Atatürk' e Hakaret
Süleyman Yeşilyurt kimdir? Süleyman Yeşilyurt Atatürk hakkında neler söyledi? Süleyman Yeşilyurt Atatürk'er hakaret mi etti? Süleyman Yeşilyurt ne iş yapar, nerelidir? Detaylar haberimizde..
TV Net kanalında Derin Tarih isimli programa katılan Süleyman Yeşilyurt, Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe hakkındaki sözleri nedeniyle, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme'' suçundan beraat alırken, ’’Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret'' suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yeşilyurt’un cezası ertelendi.
Yazar Süleyman Yeşilyurt katıldığı 'Derin Tarih' isimli televizyon programında sarf ettiği sözlerle ilgili hakkında açılan dava karara bağlandı. Mahkeme, "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret etme" suçundan sanık Yeşilyurt'u 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme bu cezayı erteledi. Sanık Yeşilyurt, "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan ise beraat etti.
YEŞİLYURT DURUŞMADA HAZIR BULUNDU
Bakırköy 35. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Süleyman Yeşilyurt ile avukatı aynı zamanda kızı Berrin Yeşilyurt hazır bulundu. Son sözü sorulan sanık Yeşilyurt “Beraatimi isterim" dedi.
1 YIL 3 AY HAPİS CEZASI
Davayı karara bağlayan mahkeme "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret etme" suçundan sanığı 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Bu hapis cezası ertelendi.
BİR DE BERAAT KARARI
Sanık Yeşilyurt, "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan ise beraat etti.
SÜLEYMAN YEŞİLYURT KİMDİR?
Ziraat mühendisi, yazar, yakın tarih araştırmacısı. Kayseri doğumlu. Turizm Bakanlığından emekli olduktan sonra gayr-ı resmi tarih araştırmaları konularında 20'nin üzerinde kitap yayımladı. Anılarında, gençlik yıllarında Komünizmle Mücadele Derneklerinde aktif faaliyet gösterdiğini belirtir.
Süleyman Yeşilyurt; Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Mareşal Fevzi Çakmak, Kâzım Karabekir gibi ünlü komutanlar, Adnan Menderes vd. başbakanlar ile ünlü şahsiyetlerin hayatlarına giren kadınlar gibi yakın tarihin ünlü isimleri hakkında yazdığı kitaplarla tanınmış; daha çok masonlar ve dönmeler hakkında yayımladığı kitaplarla ün kazanmıştır.
Mayıs 2017'de bir televizyon kanalında Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" ve "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" iddiasıyla hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılan Süleyman Yeşilyurt Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında yakalama kararı bulunan Süleyman Yeşilyurt tutuklandı.
Hakkında yakalama kararı çıkarılan Süleyman Yeşilyurt Bakırköy Adliyesi'ne giderek teslim oldu.
Avukat kızı Berin Yeşilyurt ile Bakırköy Adalet Sarayına gelen Süleyman Yeşilyurt, adliyeye giriş yapmadan önce basın mensuplarına açıklama yaptı.
Günlerdir medyada, kaçtığının yazıldığını aktaran Yeşilyurt, pazartesiden bugüne evinde bulunduğunu söyledi.
Yeşilyurt, kaçmadığını savunarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Güvenlik şubeyi arıyorum; 'Gelin alın.' diye. 'Gelmezseniz gidip ifademi vereceğim.' dedim. Kaçmadım. Bir meczupla beni karıştırdılar. 7 ay önce videosu çekilmiş. Onun fotoğrafıyla beni yan yana koydular. O kaçıyor, ben kaçmıyorum. Benim onunla ne alakam var? Yalnız burada çifte standart var. Ben o programa konuk olarak gittim. Moderatörler yok. Hakkaniyet olması lazım. Şimdi o insanlar meydanda yok. 4 gündür evde polis bekliyorum. Çocuklarıma dedim ki 'Ben gidiyorum artık. Dayanamayacağım.' Kaçmadım, buradayım. Bu bilinsin.''
Kendisine "sahte tarihçi" dediklerini aktaran Yeşilyurt, 23 kitap yazdığını, tarihçi olmadığını, yayıncı olduğunu dile getirerek, ''Günlerce benim psikolojimi bozdular. 'Yalancı müptezel' dediler. 'Kaçtı.' dediler. O günkü program... 16 sene evvel 'Atatürk'ün Gönül Galerisi' kitabını yazdım. Aktüel dergisine kapak oldu. Posta gazetesi, 'Ata ne kadınlar sevdi' diye haber yaptı. Milliyet gazetesi de kitabın haberini yaptı. O gün beni övüyorlardı. Bugün ne oldu da bana sövüyorlar? 'Ata'ya sövdü, FETÖ’yü övdü' diyorlar. Fetullah Gülen’in en kuvvetli zamanlarında ben 'Pensilvanya Canbazı' kitabını yazdım'' diye konuştu.
Cezaevine Gönderildi
Açıklamanın ardından polisler, Süleyman Yeşilyurt'u mahkemeye götürdü.
Nöbetçi mahkemede hakim karşısına çıkan Yeşilyurt, ''Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret'' ile ''Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik'' suçlarından tutuklandı.
İki Soruşturma Açılmıştı
Basın Savcısı Ertuğrul Sarıyar, önceki gün Süleyman Yeşilyurt ve Hasan Akar hakkında “Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" ve “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçlarından iki ayrı soruşturma açmıştı.
Soruşturmalar, Süleyman Yeşilyurt'un televizyonda Atatürk hakkında sarf ettiği sözler nedeniyle, Hasan Akar'ın ise sosyal medyada paylaşılan bir videoda Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım hakkında sarf ettiği sözler nedeniyle başlamıştı.
Nöbetçi Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği, "Atatürk'ün hatırasına hakaret etme" ve 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik'' suçlarından Süleyman Yeşilyurt ve Hasan Akar hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına hükmetmişti.
Süleyman Yeşilyurt, 2011 yılında Aydın Doğan hakkındaki açıklamalarıyla, Son olarak da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkında yazdığı "Çarkçı Kemal" ve FETÖ sanığı Fethullah Gülen hakkında yazdığı "Pensilvanya Canbazı" adlı kitaplarla gündeme gelmişti.
Nöbetçi Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği, "Atatürk'ün hatırasına hakaret etme" ve 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik'' suçlarından Süleyman Yeşilyurt ve Hasan Akar hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına hükmetmişti.
Annesine hakaret edildiği haberleri üzerine Arı İnan (Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan’ın kızı) basına şu açıklamayı yaptı:
"Afet İnan’ın kim olduğu ve ne yaptığı biliniyor. Başka ne konuşulabilir? Dava açmayacağım. Bunlar aklı başında olmayan insanlar. Yaptıkları saçma sapan bir şey.
Afet İnan’ın bir kitabını da mı okumadılar? Ne söyleyeyim bunlara? Özellikle böyle yapıyorlar. Ama böyle yapmaları iyice felaket. Olmayacak bir iş. Afet İnan daima saygı görmüş ve çalışmış birisi. Dünya kadar kitabı var, yazdıkları var. Bunu hiçbiri bilmiyor.
E bu adamlara ben ne yapayım Allah aşkına? Cahille uğraşamam. Okusunlar. Sansasyon yapmak istiyorlar. Ama bu kadar terbiyesizce ve bilmeden yapılır mı?"
Tahliye Oldu
"Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret etme" ve "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçlarını işlediği iddiasıyla hakkında açılan dava açılan Süleyman Yeşilyurt'un ilk duruşmada tahliyesine karar verildi. Yeşilyurt, 12 Mayıs'ta tutuklanmıştı.
Bakırköy 35. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Süleyman Yeşilyurt ile kızı olan avukatı Berrin Yeşilyurt katıldı. Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık Süleyman Yeşilyurt, kendisinin tarih araştırmaları yaptığını, Mustafa Armağan ile 2011 yılında Osmanlı tarihi konusunda bilgiye sahip olduğu için tanıştırıldığını, siyasi görüşlerinin farklı olduğunu savundu.
Yeşilyurt, şöyle konuştu:
“Mustafa Armağan 'Derin Tarih' isimli derginin ve programın genel yayın yönetmenidir. Kendisi tarafından yapılan televizyon programına 8 kere katıldım. Yavuz Bahadıroğlu'nun da olduğu programa 4 defa katıldım. 2014 yılında Fetullah Gülen üzerine 'Pensilvanya Cambazı' isimli kitap yazdım. 2015 yılında Mustafa Armağan bu kitapla ilgili konuşmak üzere beni Yavuz Bahadıroğlu'nun da bulunduğu 'Derin Tarih' isimli programa konuk olarak çağırdı. Fetullah Gülen ile ilgili sert eleştireler yapmam üzerine programı yarıda kestiler. Benim bunları anlatmamdaki gaye iddianameden anladığıma göre bu kişiler beni birkaç defa gördüklerini söylemiş, kendileriyle ilgili vaziyeti kurtarmak istemişler. Doğruları anlatmıyorlar.”
Yanlış Anlaşıldıysam Özür Dilerim
"Zayıf halka" olarak kendisine dava açıldığını iddia eden Yeşilyurt, şunları aktardı: "İddianamede yer alan ve program çözüm tutanağında yer alan konuşmaları Atatürk'e hakaret kastı ile yapmadım. Üslup ve yorum farklılığı kapsamında ele alınması gerekir. Yanlış anlaşıldıysam da Türk milletinden özür dilerim.
Beni Nasıl Sattıklarını Anladım
Programda benimle birlikte yer alan kişilerin beyanlarından beni nasıl sattıklarını anladım. Programa katıldığıma pişman oldum. Suçlamaları kabul etmiyorum. Türk milletinden defalarca özür diliyorum. Bu programı yapan kişilerin huzurunuza gelmeyip benim getirilmemi adalet adına kabullenemiyorum. Beraatime karar verilmesini istiyorum.”
Mahkeme, sanık Süleyman Yeşilyurt'un savunmasının alınmış olması, dosya kapsamındaki mevcut delil durumu ve tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak, tahliyesine karar verdi. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.
Kızı: O Program Yayınlanmamalıydı
Duruşma çıkışında açıklama yapan Berrin Yeşilyurt, şöyle konuştu:
"İlgili kişiler kendilerini kurtarmak adına müvekkilimi satarak bir kurban seçti. O da benim babam oldu ama kaçmadı, teslim oldu. 20 gündür cezaevinde mağdur edildi. Kendisi Atatürkçü milliyetçi bir insandır. Bu ülkenin kurucusuna hakaret edenler varsa cezalandırılmaları gerekir ancak müvekkilim kurban edilip tek başına bırakıldı. Babam 'Yanlış anlaşıldıysam özür dilerim' dedi mahkemede. O program gerçekten yayınlanmaması gereken bir programdı. Biz de o programa katılmamasını çok istedik. Programın kasıtlı yapıldığını düşünüyorum.”
İddianamede, sanık Yeşilyurt'un "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret” ile “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlarından 2,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.
ESERLERİ:
Atatürk'ün Gönül Galerisi (2002), Macellan'ın Dramı (2004), Nazım'ın Kadınları (2004), Ata'nın Hayatındaki On Dokuz Kadın (2005), Ermeni Yahudi Rum Asıllı Milletvekilleri (2005), Atatürk İnönü Kavgası (2005), Atatürk - Karabekir Kavgası (2005), Zübeyde Hanımın İkinci Evliliği ve Kemalizm (?), Menderes İdama Giderken (?), İnönü ve İhtilalcilerin Gizli Görüşmeleri Yarım Asırlık Sır (2006), Rum ve Ermeni Dönmeler (2007), Ünlü Aleviler (3. bas. 2007), İhtilalci ve Muhtıracı Paşalar (2008), Yahudi Dönmeler ve Mumsöndü Ayinleri (2008), Mason Komutanlar (2009), Üniformalı Uyanıklar (2010), Popüler Masonlar (2010), Türkiye'nin Büyük Masonları (2011), Mareşal ve İnönü'nün Bitmeyen Kavgası (2012), Paşaların Saltanatı (2012), Çarkçı Kemal (2014), Pensilvanya Canbazı (2014).