Süs Bitkileri Yetiştiriciliği /Seracılık Ve Süs Bitkileri Meslek Elemanı Mesleği Nedir, Nasıl Olunur?
Süs Bitkileri Yetiştiriciliği /Seracılık Ve Süs Bitkileri Meslek Elemanı Mesleğinin maaşları, tanımı, ne iş yaptığı, nasıl olunduğu, meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
Mesleğin Bilgileri | |
| |
Meslek Kodu : 3142.40 | |
| |
Meslek Adı : Süs Bitkileri Yetiştiriciliği /Seracılık Ve Süs Bitkileri Meslek Elemanı | |
| |
| |
Grup Bilgileri | |
| |
M. Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları | |
| |
M. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları | |
| |
M. Grubu : Yaşam Bilimleri Teknisyenleri Ve İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları | |
| |
M. Birim Grubu : Tarım Teknisyenleri | |
| |
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Önlisans | |
| |
| |
Meslek Detay Bilgileri | |
| |
Meslek Tanımı Nedir? | |
Sebze ve süs bitkilerinin, kontrollü yetişme koşullarının sağlanabildiği sera denilen özel tesislerde, çevre koşullarının uygun olmadığı mevsimlerde yetiştirilmesini, büyümesini ve gelişmesini sağlayan bu ürünlerin muhafazası, ambalajlanması, taşınması ve pazara sunulması çalışmalarını yürüten kişidir. | |
| |
Görev ve İşlem Basamakları : |
Süs Bitkileri Yetiştiriciliği /Seracılık Ve Süs Bitkileri Meslek Elemanı; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Mühendis tarafından hazırlanan üretim programının uygulanmasında mühendis ile birlikte çalışmak,
a) Çalıştığı yerde mühendis yoksa, üretim programını hazırlamak,
b) Üretim için gerekli malzemenin temin edilmesini sağlamak,
c) Üretim için gerekli sera içi ve sera dışı şartların oluşumunu sağlamak (Seranın yapımı, ışıklandırılması, havalandırılması, ısı ve nem derecelerinin ayarlanması, hastalık ve zararlılarla mücadele vb. )
d) Ekim ve dikim hazırlığı yapmak, gübreleme programını hazırlamak,
e) Üretim yöntemlerini (tohum, çelik, aşı, ayırma, daldırma, bölme vb.) kullanarak fide/fidan üretimi yapmak,
f) Dikim yapmak,
g) Fidan ve fidenin gelişimini sağlamak,
h) Hasat yapmak,
i) Yapılan üretim programına göre iş gücünü sağlamak ve işçilere işi öğretip işin kontrollü bir şekilde işleyişini takip etmek,
j) Yetiştirilen ürünlerin pazarlanmasını sağlamak,
k) Sera ve bahçelerde sebze üreticilerine danışmanlık yapmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.