Tatlı Ustası (Dökme) mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?
Tatlı Ustası (Dökme) mesleğinin tanımı, ne iş yaptığı ve nasıl olunduğu ile Tatlı Ustası (Dökme) meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.
Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 7512.14
Meslek Adı : Tatlı Ustası (Dökme)
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Fırıncılar, Pastacılar Ve Şekerleme İmalatçıları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Tanımı Nedir?
Meslek Tanımı :
İmalathanelerde dökme tatlı çeşitlerinin (lokma, halka, tulumba vb.) hamurunu hazırlayan, hamura dökme makinası ile şekil vererek tatlı yapan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
III. GÖREV VE İŞLEMLER :
Tatlı Ustası (Dökme), İşletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Hamur mayasını eritmek,
b) Erimiş hamur mayasını una katarak ılık su ile karıp mayalanmaya bırakmak,
c) Mayası gelmiş hamuru tatlı kalıbına doldurmak,
d) Yağı eritip kızgın hale getirmek,
e) Yapılacak tatlıya göre tatlının şerbetini hazırlamak,
f) Tatlı kalıbına doldurulan hamura şekil vererek kızgın yağa dökmek,
g) Kızarmış hamuru hazırlanan şerbetin içine koymak,
h) Hamuru şerbette bir dakika bekletip çıkarmak,
i) Tatlıyı servise hazır hale getirmek. vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Tatlı Ustası (Dökme) Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Diş Teknik Sekreterliği Meslek Elemanı mesleği için “3344.08” kod olarak kullanılır iken Atıksu Arıtma Tesisi Tesis Sorumlusu mesleği için “2143.03” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Tatlı Ustası (Dökme) Meslek Kodu “7512.14” olarak belirlenmiştir.