Twitter'dan toplu kıyım! 70 milyonun üzerinde hesabı askıya aldı
Dünyanın en popüler sosyal medya hesaplarından Twitter spam gönderiler ve bot hesaplar ile milyonlarca hesabı birbirinden ayırt ediyor. 70 milyondan fazla hesabı askıya alan Twitter'ın asıl amacı elbette gerçek hesaplar değil. Askıya alınan bu hesaplar ya
ABD Kongresi’ne katılan ünlü Kanadalı film yapımcısı, komedyen ve oyuncu Seth Rogan’ın hesabına dadanan botlar, troller ve kötü niyetli hesaplar Twitter’ı harekete geçirmiş ve 70 milyonun üzerinde kullanıcının hesabını şüpheli oldukları gerekçesiyle askıya almıştı. Mayıs ve Haziran ayında askıya alınan bu hesaplar yavaş yavaş yeniden aktif olmaya başlıyor.
1 MİLYONDAN FAZLA KULLANICI YENİDEN ÜYE OLMAK ZORUNDA KALDI
Washington Post’a göre Twitter’ın başlattığı geniş çaplı temizlik nedeniyle Temmuz ayında bir milyondan fazla kullanıcı platforma yeniden üye olmak zorunda kaldı. 2017’nin Ekim ayında iki katına çıkan askıya alma olayları böylece bu senede tekerrür etmiş oldu. Aslında Twitter’ın böyle katı hareket etmesinin arkasında 2016 ABD Başkanlık Seçimleri’ne damgasını vuran sosyal medya botları ve propaganda çalışmaları yer alıyor. Zira Facebook ve Twitter gibi platformlar üzerinde görülen milyonlarca bot ve tacizci hesap, kullanıcıları adeta canından bezdirmiş ve şirketlerin büyük eleştirilere maruz kalmasına neden olmuştu.
HEDEF GERÇEK HESAPLAR DEĞİLDİ
Twitter’ın son aylardaki bu hesap kıyımlarında kitlesel bir tasfiye söz konusu. Çünkü geçen yıllara nazaran propagandalar gittikçe çoğalıyor ve nefret söylemi eski yıllara nazaran zirve yapmış durumda. Birçoğunun bot hesaplar tarafından yapıldığı düşünülen bu eylemler nedeniyle Twitter tarafından sayısız kullanıcı yasaklanmıştı. Yapılan toplu askıya alma işlemlerinde hedef elbette gerçek Twitter hesapları değildi. Bir şirket sözcüsü tarafından Gizmodo’ya yapılan açıklamada, bu yılın Mayıs ayı itibariyle firmanın otomatik spam ve gönderi tespit etme mekanizmasının ayda yaklaşık 10 milyon adet hesabı işaretlediğini, bu hesaplar arasından gerçek hesapların bulunmasının zor olduğu kaydedildi. Twitter sözcüsü, günde 50.000’den fazla spam hesaplarının da engellendiğini sözlerine ekledi.
Bu yılın başlarında Twitter tarafından açıklanan verilere göre aktif kullanıcıların yalnızca %5’inin spam hesaplar olduğu ve %8.5’dan azının bot hesaplardan oluştuğu belirtilmişti. Yapay Zeka Gelişimi Derneği’ne göre ise botların Twitter üzerindeki sayısı %9 ile %15 arasında değişiyor. Twitter üzerinde bulunan bu botların sayısı, şirketin kazancını da önemli ölçüde etkileyebiliyor. Zira şirket bu yılın ilk çeyreğinde 336 milyon aktif kullanıcıya sahip olduğunu ve yatırımcıların bu konuda endişelenmemeleri gerektiğini belirtmişti.
GÜVEN PROBLEMİ YAŞAYAN DİĞER UYGULAMA: FACEBOOK
Güven konusunda problem yaşayan en büyük şirketlerden birisi ise hiç şüphesiz ki Facebook. Şirketin güven ve gizliliğinden sorumlu Başkan Yardımcısı Del Harvey, Washington Post’a yaptığı açıklamada toplam kullanıcı sayısının aktif kullanıcı sayısına çok büyük etkileri olmadığından bahsetmişti ancak hissedarların, spam kullanıcı rakamları nedeniyle aktif kullanıcı sayısının düşebileceğinden endişe ettiği söyleniyor.
Twitter’da yaşanan toplu tasfiye, aynı zamanda firmanın konuşmaları nasıl analiz ettiği hakkında da bazı ipuçları veriyor. Washington Post’ta yer alan habere göre Twitter, kişilerin birbirlerinin özgür iradesini engellememesini ve kullanıcıların düşüncelerini dengeli bir şekilde ifade etmesini temel alarak hesapları analiz ediyor. Bu açıdan hem kullanıcılarıyla iyi geçinmek hem de eşit davranmak için böyle bir yöntem şart sayılır.