Uzay Mühendisi mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?

Uzay Mühendisi mesleğinin tanımı, ne iş yaptığı ve nasıl olunduğu ile Uzay Mühendisi meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Uzay Mühendisi mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?

Mesleğin Bilgileri

Meslek Kodu : 2144.20

Meslek Adı : Uzay Mühendisi

Grup Bilgileri

M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları

M. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik Alanlarındaki Profesyonel Meslek Mensupları

M. Grubu : Elektroteknoloji Mühendisleri

M. Birim Grubu : Makine Mühendisleri

Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans

M. Detay Bilgileri

1-012.jpg

Meslek Tanımı Nedir?

-Hava ve uzay araçlarının tasarımı ve yapımı, bunların uzaya gönderilmesi, araçların yerden izlenmesi, araçlarla haberleşme vb. işleri yapan kişidir.

Görev ve İşlem Basamakları :

Uzay Mühendisi; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:

a)            Sivil ve askeri kuruluşlarda; Yer çevresinde yörüngeye konulacak insanlı ve insansız uydu ve diğer uzay araçları ile bunları yörüngeye koyacak roketler üzerinde araştırmalar ve deneyler yapmak,

b)           Uydularla  haberleşme amacıyla çalışmalar yapmak,

c)            Akademik kuruluşlarda; sayısal akışkanlar dinamiği olanaklarının geliştirilmesi, dış yapı-gövde aerodinamiği etkileşimi, yapay zeka geliştirme, hava-uzay elektroniği ve optik sistemler, telemanipülatör tasarımı  ve kontrolü, lazer ile ölçüm ve izleme sistemleri, uydu dinamiği ve kontrolü , paralel ve gerçek zamanda veri işleme, robot tasarımı ve robot teknolojileri, uydu izleme anteni vb, gerçek zamanlı yapay zeka yazılım araçları, robot projesi danışmanlığı çalışmaları yapmak,vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

Uzay Mühendisi Meslek Kodu Nedir?

SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Çerçeve İmalatçısı(Plastik/Ahşap/Metal) mesleği için “7115.21” kod olarak kullanılır iken Fermantasyon İşçisi (Şarap, Bira vb.) mesleği için “8160.34” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.

ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;

Uzay Mühendisi Meslek Kodu “2144.20” olarak belirlenmiştir.

İŞKUR Meslek Kodlarının sıralı tam listesi için tıklayın

Etiketler :
1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡