Amel Defteri Kapanmayanlar
Merhum Prof. Dr. Osman Öztürk hocamızı vefatının sene-i devriyesinde hayırla yad ediyoruz.
Semere-i hayat hayırla yad edilmektir, diyor İbnül Emin Mahmut Kemal İnal.
Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadisi şerifinde; “İnsanoğlu öldüğü zaman, bütün amellerinin sevabı da sona erer. Şu üç şey bundan müstesnadır: Sadaka-i câriye, istifade edilen ilim, kendisine dua eden hayırlı evlat."
Hadisi şerifte işaret edilen sadaka-i câriye, yani hayrı devam eden iyiliktir. Herkesin faydalandığı ve varlığı devam ettiği müddetçe sevabı da devam eden hayırlardır. Câmi ve mescidler, mektep ve medreseler, yollar ve köprüler, çeşmeler ve sebiller, hanlar ve hamamlar, her çeşit hayır vakıfları bunun örneğidir. Bunları yapanların, yapımına katkı sağlayanların amel defteri kapanmaz ve sevabı sürekli olur.
Sevabı devamlı olan ikinci sâlih amel, kendisinden insanların sürekli faydalandığı ilimdir. İnsanın öğrendiği ilmi, elde ettiği bilgiyi başkalarına öğretmesi en büyük hayırlardan biridir. Talebe yetiştirmek, kendi ilmini ve bilgisini onlara öğretmek en önemlisidir. Bunun yanında kitap yazmak ve yayınlamak. Kişinin amel defterinin kapanmamasına ve sevabının devamlı olmasına vesile teşkil eder.
Kişinin ölümünden sonra sevabını devamlı kılacak olan üçüncü amel, arkasında kendisine dua edecek sâlih evlat bırakmaktır.
İnşaallah hocamızın bu hadisi şerifte müjdelenen salih kişilerden olduğuna inanıyoruz.
Vefat yıldönümüne tekabül eden 1 Aralık 2024 Pazar günü bir grup öğrencisi Prof. Dr. Osman Öztürk hocayı kabri başında dualarla yad ettiler.
Prof. Dr. Osman Öztürk hocanın vefatının sene-i devriyesinde bir grup öğrencisi hatimler indirerek, Üsküdar Karaca Ahmet Mezarlığında bulunan kabri başında dualar ettiler.
Talebelerinden Selahattin Özkök ve Ali Erdoğdu’nun verdiği bilgiye göre; “Prof. Dr. Osman Öztürk hocanın vefatının onuncu yılı anısına (Muallim Osman Öztürk’e Vefa) isimli bir kitap hazırladıklarını, kitabın matbaada baskı aşamasında olduğu” bilgisini verdiler.
Ayrıca Aralık Ayı içerisinde Pendik Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde bir anma programı düzenleyeceklerini, programın gün ve saatinin netleşince duyurulacağı bilgisinide ilave ettiler.
Yine öğrencilerinden Necati Yeşilyurt; Mimar Sinanın Edirne Selimiye Cami’inden mülhemle Gebze sınırları içerisinde temeli atılan “Muallim Osman Öztürk Tatbikat Camii ve Külliyesi” çalışmaları hakkında bilgi verdi.
2009 yılından vefatına kadar Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyeliği, Başbakanlık Baş Müşavirliği ve YÖK Genel Kurul üyeliği vazifelerinde bulunan Prof. Dr. Osman Öztürk hoca; pek çok vakıf, dernek, yayın kuruluşlarında fahri olarak görevler almıştı. Yayınlanmış 15 kitabı, 120 civarında Türkçe-Arapça-İngilizce makalesi ve milletlerarası tebliğleri bulunmaktadır.
Ayrıca İstanbulun her iki yakasında sohbet halkaları oluşturmuş ve bu sohbetlerini son nefesine kadar devam ettirmişti.
Prof. Dr. Osman Öztürk hocamızı rahmetle yad ediyoruz.