Fatma Fidan

Fatma Fidan

Çikolatasız asla!

Çikolatasız asla!

Bitter çikolata, diğer çikolatalar gibi kakao ağacının çekirdeklerinden üretilir. Sütlü çikolatalara göre daha yüksek oranda kakao içeren bitter çikolata acı bir tada sahiptir.

Kakao çekirdeklerinde ve çikolata da magnezyum, kalsiyum, demir, çinko, A vitamini, B1,B2,B3 vitamini yönünden oldukça zengindir. Kakaodaki fenolikfitokimyasal ve antioksidan kapasitesi hemen hemen tüm yiyeceklerden, hatta yeşil çaydan bile daha yüksetir. Çikolatanın içerdiği flavanoller arasında epikateşin, kateşin bulunur. Bu sebeple yüksek oranda antioksidan kaynağıdır ve sağlıklı beslenmenin bir parçası olmalıdır.

Güçlü bir Antioksidan Deposu

Antioksidan hücreleri serbest radikallerden koruyan maddelerdir. Antioksidan miktarı en fazla olan besin kakaodur. Bitter çikolatalarda yüksek miktarda kakao barındırdıkları için antioksidan hücreleri serbest radikallerin hasarından koruyarak kanser ve kalp damar rahatsızlıklarından korumaya yardımcı olur.

Anti-inflamatuar etki

Enflamasyon, vücutta mikrop ya da diğer zararlı görüldüğü durumda doğal bağışıklık tepkisinin bir parçası olarak görülür. Kronik inflamasyon, hücrelere zarar vererek çeşitli sağlık sorunlara sebep olabilir. Bitter çikolata ise vücutta iltihaplanmanın azalmasını sağlayan anti-inflamatuar özellikler içerir.

Kalp Dostu

Bitter çikolatanın ana maddesi olan kakao içindeki bakır ve magnezyum da kalp için önemli minerallerdir ve kan basıncını dengelemeye yardımcı olur. Yapılan birçok araştırmada kakao yiyenlerin tam 15 yıllık süre içinde kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranlarında %50 azaldığı görülmektedir. Küçük bir parça bitter çikolata yaklaşık bir fincan yeşil çay kadar polifenol içerir. Çikolata polifenollerindenepikateşin, damarlarda, strese bağlı oluşabilecek hücre hasarını önlemeye yardımcı olan bileşiklerin yapımında dolaylı olarak görev alır. Böylelikle kan akışını düzenlemeye ve damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur.Yapılan araştırmalar düzenli ve doğru miktarlarda tüketilen çikolatanın kalp-damar hastalıkları, diyabet ve kardiyo-metabolikbozukluklara yakalanma riski daha az görülmektedir. Özellikle bitter çikolatanın miyokardiyal enfarktüs geçirme riskini %39 azaltabildiği bazı araştırmalarca desteklenmektedir.

Kanser Önleyici

İçerdiği flavanoller ve polifenoller ile antioksidan özellik gösteren çikolata bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirerek kansere karşı vücudumuzu korur.

Kakao’nun içerisinde bulunan antioksidan enzimler sayesinde kolon kanserine sebep olan genlerinde hücre büyümesini engellemeye yardımcı olabileceği ortaya konmuştur.

Cildi yeniler

Cilt dokusu kendini hızlıca yenileme özelliğine sahip yapılardan biridir. Bitter çikolata içeriğindeki polifenol bileşikler sayesinde cildin nemli kalmasını sağlar. En önemli etkisini ise kolajen üretiminin artmasını sağlayarak cildin kendini yenileme kapasitesini güçlendirerek göstermektedir

İnsülin Direncini Önleyici

Bitter çikolata yapı olarak glisemik indeksi düşük olan bir besindir. Glisemik indeksi düşük olan besinler kan şekerini hızlı biçimde yükseltmeyen besinlerdir. Yapılan araştırmalar, kakaoda bulunan flavonoidlerininsülin direnciniönlemede etkili olduğu bulunmuştur.Çikolatanın içerisinde bulunan teobromin de diğer antioksidanlarla birlikte hipertansiyon, insülin direnci, yüksek kolesterol, damar tıkanıklığı ve bununla ilgili kalp-damar hastalıkları riskini azaltır.

Kötü ( LDL ) Kolesterolü Düşücü

Yapılan bazı araştırmalarda Polifenol zengini olan siyah çikolata ( Bitter Çikolata ) kolestrolü ( LDL ) %10 düşürdüğü görülmüştür.

Kan Basıncını Düşürür

Polifenollerin, damarların içyapısının işlevlerini geliştirerek, damarların genişleme kabiliyetinin artmasını sağladığı böylelikle kan basıncını düşürerek yüksek tansiyon riskini azaltabildiği bildirilmektedir.

Yapılan araştırmalarda haftada 2 -3 kez tüketilen az miktardaki siyah çikolatanın kan basıncını düşürmede etkili olduğunu göstermektedir.

Zekâya yardımcı

Yapılan bazı çalışmalarda 8 hafta boyunca 90 tane yaşlı ve hafıza problemleri çeken kişiye farklı miktarlarda ( önceden kayıt altında olan ) kakao flavanelleri içeren besinler verilmiş ve kakao flavanolleri en çok verilen gruptaki yaşlılarda bilişsel fonksiyonlarında en yüksek seviyede düzelme görülmüştür.

Kilo kaybına yardımcı

Doğru ve ölçülü miktarda tüketilen bitter çikolata, kilo verme sürecinde etkili olur. Metabolizmanın çalışmasını ve kalori yakımının hızlı bir şekilde işlemesini sağlayan doymamış yağ asitlerine sahiptir. Aynı zamanda yemek yemeden 20 dakika önce tüketilen bitter çikolata iştahı azaltır.

Bitter çikolata ölçülü tüketildiği takdirde çikolata yemek vücudumuza faydalı olacaktır.Çikolatadaki kakao oranı arttıkça sağlık üzerine olumlu etkileri de artar. Özellikle % 85 ve üzeri kakao içeriği tercih edilmelidir. Haftada 2 – 3 kez 30 ile 70gram kadar tüketilmesisağlığımız için olumlu olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Fatma Fidan Arşivi