Katarakt Nedir? Katarakt tedavisi ve belirtileri
Katarakt, göz bebeğinin arkasında bulunan görmeyi sağlayan doğal göz merceğin saydamlığını kaybetmesidir. Katarakt orta yaş ve üstü kişilerin hastalığı olmakla beraber yenidoğan bebeklerde de görülebilmektedir.
Katarakt Hastalığını sebeplerine gelince;
Yenidoğanlarda sebebleri; annenin gebelik esnasında geçirmiş olduğu enfeksiyonlar, genetik bozukluklardır.
İleri yaşlarda ise yaş artışı , şeker (Diabet)hastalığı ,uzun süre kortizon kullanımına bağlı olarak gelişmektedir.
Katarakt belirtilerine gelince ise görmede yavaş yavaş azalma, göz kamaşması, çift görme, okumada zorluk(bazen de yakın görmede düzelme) ve gözlük numaralarında sık sık değişmedir.
Katarakt ilaçla ve gözlükle tedavi edilebilen bir rahatsızlık değildir.Tek tedavisi vardır o da cerrahidir.FAKO denilen( halk arasında Laser olarak bilinen) yöntem ile damla ile uyuşturularak yaklaşık on dakika kadar süren ameliyat sonunda hastanın kataraktı alınıp yerine yeni bir mercek konulmaktadır. Ameliyat sırasında hasta ağrı ve sızı hissetmemektedir.Hasta hastanede yatmamakta ve ameliyat sonrası evine gidebilmektedir..Gözü 24 saat kapalı kalmakta, ertesi gün net bir şekilde görmeye başlamakta ve günlük hayatına dönmektedir. Pendik Devlet Hastanesi olarak en son teknoloji ve cihazlar ile bu ameliyatı başarı ile yapmaktayız.
Katarakt ameliyatı bulanıklaşan doğal merceğin fako yöntemi ile alınıp yerine protez mercek koyulması yöntemidir. Katarakt cerrahisi sonrasında uzak görmede düzelmekte olup yakın için gözlük kullanılması gerekmektedir.Son yıllarda mercek teknolojisindeki gelişmeler sonucunda bu problemi de düzeltme imkanı olmuş ve AKILLI MERCEK ile katarakt cerrahisi sonrası hem uzağı hem de yakını ömür boyu gözlüksüz olarak görmek mümkün olmuştur.Artık ileri yaşlarda en sık gördüğümüz yakın görme bozukluğu ve yakın gözlük kullanma zorunluluğu artık tarihe karışmıştır.
Katarakt, görmeyi en sık azaltan ve cerrahi ile düzeltilmesi mümkün olan bir hastalık olup yeni çıkan mercekler ile görme kusurları ve yakın problemi de düzeltilebilmektedir.
Sağlıklı günler dilerim…..
Op.Dr.Mustafa İĞREK
Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı
Pendik Devlet Hastanesi