Koalisyon Hükümeti Kurulur mu Kurulursa Kim Kiminle Kurar?
Sonucu çok merak edilen 7 haziran seçimleri sonuçlandı. 13 yıldır tek başına iktidarda olan AK Parti iktidarını kaybetti . 90’lı yıllardaki koalisyon yıllarına geri döndük. Şimdi soru şu bir koalisyon kurulur mu kurulursa kim kimle kurar?
Görünen o ki daha ziyade partilerin liderlerinde ve sözcülerinin açıklamalarına bakılırsa yine karamsar bir tablo var. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından daha görev verilmeden koalisyon görüşmeleri başlamadan yapılan açıklamalar her partinin kırmızı çizgileri olmazsa olmazları şimdiden bu koalisyon pazarlıklarının çok zor geçeceği sonucunda da bir hükümetin kurulamayacağı ardından da zorunlu olarak bir erken seçimin olacağı yönünde ama bir taraftan da geçmişe bakalım gördüğümüz tüm olmazların hiçbir araya gelemeyeceğini düşündüğümüz siyasi partilerin bir noktada buluşup kurdukları koalisyon hükümetleri var. Gerçi orada da şunu görüyoruz bu hükümetlerin çok uzun süreli olmadığı ve kısa sürede seçime gidildiği…
Peki koalisyon olur mu? Bence olur.. Görüldüğü kadarıyla MHP, HDP’li tüm olasılıklara kapıyı kapatmış gözüküyor. HDP’de ise AK Parti ile bir koalisyona kapıyı kapatmış geriye ya AK Parti, MHP veya AK Parti, CHP koalisyon hükümeti kalıyor. Olur mu ? Olur tabi.. AK Parti MHP koalisyonu çok zor kurulur kurulursa başarılı olur. AK Parti, CHP koalisyonu kolay kurulur kurulursa çok zor yürür ömrü kısa olur. AK Parti, MHP koalisyonu neden zor kurulur? Çünkü MHP koalisyona girmek istemiyor muhalefette kalmak istiyor onun için çok zor şartlar ileri sürüyor ama çetin müzakereler sonucunda kurulan AK Parti, MHP koalisyonu başarılı olur. Neden? Çünkü iki partinin tabanı aynı gibi sadece sorun çözüm süreci sorun gözüküyor o konuda da zaten AK Parti’de değişiklik gözüküyor AK Parti CHP koalisyonu kolay kurulur. Çünkü görünen o ki CHP bir şekilde iktidarda olmak istiyor iş çevreleri de CHP’yi bu koalisyona zorluyor ama bazı çekinceleri var. Bunlarda aşılmayacak çekinceler değil peki AK Parti, CHP koalisyonu neden ömrü az olur. Çünkü CHP’nin milletvekili yapısı farklı bu seçimlere partinin yüzde 86 ile ön seçimle milletvekili olarak meclise girdi. Vekillerin delegelerin oyu ile milletvekili seçilme rahatlığı olabilir. Bu nedenle parti disiplinine uymayabilir yani genel başkalarını pek kontrolüne girmeyebilir o nedeni CHP içindeki çeşitlilik zamanla huzursuzluğa kontrol edilemez bur duruma gelebilir. Bu durumda direk koalisyonu etkileyebilir .
Bütün bunların sonucunda ise:
AK Parti MHP koalisyonu zor kurulur ama kurulursa başarılı olur. AK Parti CHP koalisyonu kolay kurulur ama ömrü kısa olur. Koalisyon kurulmasa demokrasilerde çare var oda seçimdir. Bizimde bir vatandaş olarak bir an önce Türkiye’nin bu belirsizlikten kurtulması acilen güven verici bir hükümetin kurulması kurulamıyorsa aksi halde hiç zaman kaybetmeden demokrasimizin olmazsa olmazı olan sandığın halkın önüne tekrar koyulmasıdır.