Vücudumuzdaki gizli koruyucu!
Dünya nüfusunun yarıdan fazlasında vücuttaki D vitamini seviyesi gereken seviyenin altındadır. Bunun sebebi ise insanların giderek kapalı ortamda çalışarak gün içerisinde yeterli miktarda güneş ışığından yararlanamamalarıdır.
D vitamininin önemi hayata gözlerimizi açtığımız anda başlayıp, yaşlılığımızın sonuna kadar devam ediyor. Sadece kemik sağlığı için değil, hücresel aktivitelerimiz içinde son derece önemlidir.
D vitamininin önemi ve faydaları konusunda yapılan çalışmalarda D vitaminin 200’den fazla geni etkilediği, bu genler arasında kanser ve bağışıklık sistemiyle alakalı hastalıklara ilişkili olanların bulunduğu tespit edilmiştir. Yapılan diğer bir araştırma ise vücudun bağışıklık sistemi için öneme sahip T hücrelerinin kanda D vitamini eksikliği olduğunda vücuttaki enfeksiyonlardan haberdar olmadıkları ve harekete geçmedikleri belirtilmiştir.
D vitamini nedir?
D vitamini yağda çözünen bileşik olup insan vücudu tarafından üretilebilmektedir. Vücuda çeşitli besin yoluyla alınan Provitamin- D derimizde güneş enerjisi ile D vitaminine dönüştürülür.
Bu vitamin vücut için oldukça önemlidir; Vücuttaki kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında emilimi ve vücutta kullanımı, Böbrek foksiyonlarının düzenlenmesi, çocuklarda büyüme ve gelişmesinde kas ve iskelet sistemi yapı taşlarının oluşmasında, Tiroid- paratiroid vb hormonal olaylarda görevli endokrin bezlerin düzenlenmesinde, kalp atışlarının düzenlenmesinde kilit öneme sahiptir.
Özellikle yaz aylarında günlük 30 dakika boyunca bilek ile dirsek bölgesi arasının güneşe direk maruz bırakılması ile vücut yeterli D vitamini üretir. D vitamini doğrudan güneş ışığıyla sentezlendiği gibi besinlerle de alınır. Somon, ton, uskumru, istiridye gibi yağlı balıklar, süt, peynir, yumurta en zengin kaynaklarıdır. Bu besinler beslenme içerisinde yer almalıdır.
Eksiklik durumunda muhakkak dışarıdan takviye yapılmalıdır.
Sağlıklı günler..