Fatma Fidan

Fatma Fidan

Mutluluk Dopaminle Daha Kolay

Mutluluk Dopaminle Daha Kolay

Dopamin,vücuttan beyne sinyaller gönderen, beynin ödül sisteminde büyük rolü olan, kişilerin zihinsel sağlıklarında, duygusal tepkilerinde ve eylemlerinde büyük rolü olan bir kimyasal maddedir.
Dopamin hormonu bozukluğu birçok hastalığı da beraberinde getirir. Bu hastalıkların başında dikkat eksikliği, Parkinson, huzursuz bacak sendromu, dikkat eksikliği ve bipolar bozukluk, gibi hastalıklar gelir.
Dopamin, ruh halinizi ve ödül ve motivasyon duygularınızı etkileyen önemli bir beyin kimyasaldır. Vücut hareketlerini de düzenlemeye yardımcı olur.
Düzeyler genellikle vücut tarafından iyi düzenlenir, ancak seviyenizi doğal olarak artırmak için yapabileceğiniz birkaç diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri vardır.

Bol Protein tüketin

Proteinler, amino asitler olarak adlandırılan daha küçük yapı bloklarından oluşur.
Tirozin olarak adlandırılan bir amino asit, dopamin üretiminde kritik bir rol oynamaktadır.

Çalışmalar, diyette tirozin ve fenilalanin miktarının artırılmasının beyindeki dopamin düzeylerini artırabileceğini ve bunun da derin düşünmeyi teşvik edip hafızayı geliştirebileceğini göstermektedir.

Daha Az Doymuş Yağ tüketin

Bazı hayvansal araştırmalar, hayvansal yağ, tereyağı, tam yağlı süt, hurma yağı ve hindistancevizi yağında bulunanlar gibi doymuş yağların, çok büyük miktarlarda tüketildiğinde beyinde dopamin sinyallerini bozabileceğini göstermiştir.

Egzersiz Yapın

Yürüyüş, dopamin salınımını artırır ve beyinlerin ödül alanlarındaki dopamin reseptörlerinin sayısını arttırır.

Yeterince Uyuyun

Dopamin beyinde serbest bırakıldığında, uyanıklık ve uyanıklık duyguları yaratır.
Çalışmalar, dopaminin uyanma zamanı geldiğinde sabahları büyük miktarlarda salındığını ve uyuma zamanı geldiğinde bu seviyelerin doğal olarak düştüğünü göstermektedir.

Beyindeki dopamin düzeyini arttıran doğal besinler..

Bitter Çikolata

Bitter Çikolata; Dopamin uyaran besinlerin en başında gelir. İçeriğindekifenilalanin
kan-beyin bariyerini aşarak beyinde dopamin salınımını uyararır.

Elma

Elma, dopamin üretimini uyaran kuersetin ve dopamin hücrelerini hasardan koruyan güçlü bir antioksidan olan polifenol içerir.Günde bir elma yemek vücudumuzun ihtiyaç duyduğu dopamin takviyesini sağlamaya yeter.

Muz

Muz, dopaminüretimini uyararak vücuttaki seviyesini yükseltmeye yardımcı olan bir tür amino asit olan tirozin kaynağıdır. Tirozin içeriği küçük ve olgun muzlarda daha fazladır.

Çilek

Beyin sağlığını korumak için önemli olan zengin bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini, beyindeki serbest radikallerle savaşır, böylece dopamine kolayca erişebilir.
Ayrıca çileğin içeriğinde dopamin hücrelerini hasardan koruyan ellajitaninler ve antosiyaninler bulunur.

Yaban Mersini

Yaban mersini antosiyanin içerir ve bu ruh halinizi kontrol etmenize yarayan dopamin üretimine yardımcı olur.

Yumurta

Yumurta, dopamin üretiminde kilit rol oynayan tam dokuz amino asiti birden içermektedir. Beyin sağlığını korumak için önemli olan zengin bir C vitamini kaynağıdır.
Her gün bir yumurta tüketmeye özen göstererek dopamin seviyenizi koruyabilirsiniz.

Ceviz

Ceviz içeriğindeki antioksidanlar, gama linoleik asidi ve omega 3 yağ asitleri sayesinde dopamini arttırır. Günde üç adet tüketimi depomin seviyesini arttırır.

Badem

Badem, dopamin üretimi için gerekli olan esansiyel bir amino asit olan fenilalanin içerir. Ayrıca badem genel sağlık kadar beyin için de önemli olan lif ve sağlıklı yağ bakımından zengindir. Günde altı tane çiğ badem yemek dopamin seviyesini destekler.

Kırmızı Pancar

Pancardaki betain, dopamin üretimini uyarır. Betain de bir çeşit amino asittir.
Ruh halinizi iyileştirmek için her gün pancar suyu içebilir ya da salatalarınıza pancar ilave edebilirsiniz.

Kahve

Bazı uyuşturucular gibi kafein de beyindeki dopaminin doğal çalışmasını hızlandırır. Dopaminin birleşebileceği reseptörlerin sayısını arttırarak daha canlı ve dikkatli olmamızı sağlar. Gün içerisinde tükettiğimiz kahvenin dopamin hormonu salgıladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Kurkumin, zerdeçal aktif maddesidir. dopamin düzeyinin artmasına yardımcı olur.

Yeşil Çay

L-tianin, beyindeki nörotransmiter üretimini artırır. Bunlardan biri dopamin hormonudur. Yeşil çayda bol miktarda bulunur.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Fatma Fidan Arşivi