Sağlığın rengi: Kırmızı ve mor!

Antosiyanin güçlü bir antioksidan türü olup genellikle mor ve kırmızı besinlerin içinde oldukça
yüksek miktarda bulunmaktadır.
Diğer besin öğeleri gibi vücutta enerji olarak kullanılmaz ya da depolanmaz. Hücrelerinizin ve organlarınızın daha rahat çalışabilmesi için fayda sağlamaktadır. Yani vücutta düzenleyici olarak
görev almaktadır.
Kansere yakalanma riskini azaltmaktan tutun da hem karaciğer hem de kalp için oldukça yüksek
detoks etkisine sahip bir antioksidan türüdür. Antosiyanin bir pigment türüdür, Adı Yunancada
çiçek anlamına gelen antosiyanin bitkilerin çeşitli bölgelerinde bulunabilen ve ait olduğu bitkiye renk
kazandıran suda çözünebilen bir maddedir.
Pembeden mora kadar birçok renk tonunu antosiyaninler oluşturmaktadır. Antosiyaninler,
vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı önlemeye yardımcı olan güçlü
antioksidanlardır. Bu özellikleri sayesinde yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve kronik
hastalıkların riskini azaltır.Birçok bilimsel araştırmada antosiyaninlerin, yaşa bağlı DNA hasarını önleyici, bilişsel beyin fonksiyonları ve göz sağlığını koruyucu etkileri olduğu bulunmuştur. Antosiyaninin sağlıklı bir yağ dokusuna sahip olmayı, öğrenme ve hafızayı da etkilediği gösterilmiştir.

Parkinson Düşmanı:

Yapılan bir araştırmayagöre, haftada en az 2 porsiyon kırmızı meyve tüketen bireylerin parkinson hastalığına yakalanma oranının %25 daha azaldığı görülmüştür. Aynı araştırmada bol miktarda yüksek oranda flavonoid içeren kırmızı meyve tüketen erkeklerin, parkinson hastalığı riskinin %40 oranında azaldığı görülmüştür.

Kalp dostu:

Yapılan araştırmalar antosiyanin oranı yüksek besinlerin kan basıncını düşürdüğünü,
damar sertliğini önleyerek kalp hastalıklarını azalttığını ortaya koymuştur. Kan basıncını
düzenlemeye ve yükselmesini önlemeye yardımcı olur. 12 haftalık bir çalışmada, her gün vişne suyu
içen insanlar, sistolik ve diyastolik kan basınçlarının sırasıyla 7,7 ve 1,6 mmHg düştüğü görülmüştür.

Obezite karşıtı:

Sağlıklı meyve ve sebzelerden oluşan bir diyetin obeziteyi önlemede önemli bir
etkisi vardır. Yapılan araştırmalar sayesinde, antosiyanin kullanımının obeziteye karşı koruyucu
bir kalkan olabileceği düşünülmektedir.
Yüksek antosiyanin içeren bir diyetle beslenen kişiler, antosiyanin bulunmayan yağlı bir diyetle
beslenen kişilere göre daha rahat kilo kontrolü sağlayabilmektedir.

Kanserden koruyucu:

Antosiyanin içeren besinlerin düzenli tüketilmesi, bazı kanser hücrelerinin yayılmasını da engellemektedir.
Yapılan bir araştırma böğürtlen ve yaban mersininin meme, kolon, prostat ve akciğer kanseri
gibi yaygın kanser türlerine karşı koruyucu etkileri olduğu açıklanmıştır.Diyabet önleyici Antosiyanin içeren besinleri tüketmek, tip 2 diyabete karşı koruma sağlayabilir. Bir çalışma, bu yiyecekleri düzenli yiyen kişilerin diyabete yakalanma riskinin %15 daha düşük olduğunu ortaya koymuştur.
Yapılan çalışmalar antosiyaninlerin insülin direncine karşı önleyici özellikleri olduğunu bildirmektedir.Antosiyanin içeren besinler

Mürdüm eriği:

Mürdüğüm eriği, mor besinlerden biri. Kabuğu ile tüketilmesi önerilen mürdüm eriği,yeşil eriğe kıyasla neredeyse 20 kat daha fazla antioksidan etkilidir.

Yaban Mersini:

Yaban mersini, düşük kalorili ve yüksek oranda antioksidan içerir. Özellikle antosiyanin adı verilen
bir antioksidan için iyi bir kaynaktır. Amerika’da yaban mersini suyuyla yapılan bir araştırmaya göre
öğrenme kapasitesi ve sözel hafızada ciddi gelişmeler sağlandığı, Kanada’da yapılan araştırmaya göre de şişman ve diyabetik özellikteki farelere içirilen Blueberry suyunun farelerin kilolarında ve kan şekerlerinde %35 oranında azalma sağladığı bulunmuştur.

Çilek:

En çok tüketilen meyvelerden biri olan çilek, yüksek oranda C vitamini içeriği sayesinde
antioksidan besinler arasında yer alır. Çileğekendine özgü kırmızı rengi veren antosiyonin
antioksidanı açısından da zengindir.

Goji Berry:

Çin tıbbının önemli bir parçasını oluşturan goji berry; vitaminler, mineraller ve antioksidan
bileşenler açısından zengindir. Lycium barbarum polisakkaritleri adı verilen antioksidanlara sahip
olan goji berry, bu sayede kalp hastalıklarına ve kansere yakalanma riskinin azalmasına yardımcı
olur.

Ahududu:

Ahududu, yüksek lif içerir ve güçlü birer antioksidan olan C vitamini ve manganez ile diğer
antioksidan bileşenlerden zengindir. Özellikle antosiyanin antioksidanı için iyi bir kaynak olan
ahududu, vücuttaki iltihaplanmaları ve serbest radikallerin hücre hasarlarını önlemeye yardımcı
olabilir. Ahududu ile yapılan çalışmalarda, ahududunun kanser önleyici özelliği olduğu ortaya
koyulmuş ve bu özelliğin içerdiği antosiyaninlerden kaynaklandığı öngörülmüştür

Orman meyveleri:

Yaban mersini, böğürtlen,üzüm, ahududu gibi orman meyveleri antosiyanin
bakımından bir hayli zengindir. Yapılan araştırmalar, bu besinleri tüketenlerin beyinhücrelerinde yıpranmanın daha az olduğunu ortaya koymuştur.

Kırmızı pancar

Kırmızı pancarın içerisinde yoğun miktarda antoiyanin vardır.

Kirazgiller:

Ekşi tatta olan kirazgiller, tatlı olanlarına oranla daha yüksek antosiyanin
seviyesine sahiptir.

Mor üzüm:

Mor üzümler önemli bir antosiyanin kaynağıdır. Aynı zamanda ürik asit kristallerinin
çözülmesine yardımcı olurlar; bu da gut ve romatizmal artrit semptomlarını azaltır.

Mor kuşkonmaz:

Kuşkonmaz lezzetli olmasının yanı sıra besin içeriği bakımından da oldukça
zengindir. Antosiyanin bakımından daha zengin olmalarının yanı sıra; mor renkteki kuşkonmaz;
yeşil kuşkonmaza oranla daha fazla protein ve daha fazla C vitamini içermektedir

Mor lahana:

Araştırmalar mor lahanada 36 farklı antosiyanin türü olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Ancak kişinin vücudu bu antosiyaninlerin sadece yüzde 80'inden faydalanabilmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN