Başkan tamam da yardımcıları kim olur?
Uzun zamandır gündemde olan başkanlık tartışmalarına sona yaklaşıldı. MHP, lideri Devlet Bahçeli;“Ak parti, Başkanlık konusunda ne düşünüyorsa getirsin tartışalım, ülkede bir fiili durum yaşanıyor bunu anayasal çerçeve sınırları içine alalım” diyerek Ak parti, dahil hiç kimsenin beklemediği bir çıkış yapmıştı. Bahçeli’nin bu sürpriz çıkışının ardından Ak parti ile MHP,arasında görüşmeler hızlanmıştı. Önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli sonrasında da Başbakan Binalı Yıldırım ile Devlet Bahçeli görüşmeleri olmuştu. Bu görüşmelerin ardından Ak Parti Genel sekreteri Abdülhamit Gül’ü MHP de Afyonkarahisar milletvekili Mehmet Parsak’ı görevlendirmiş, yapılan çalışmaların ardın da belli konularda uzlaşılmış kalan pürüzlerde Genel Başkanların yapacağı son görüşmeye bırakılmıştı. Bu çerçeve de en son olarak da Başbakan Binalı Yıldırım ile Devlet Bahçeli görüşmüş, görüşme sonrası Başkanlık sistemiyle ilgili anayasada yapılacak değişiklik için anlaşma sağlandığını ve yapılacak değişikliklerin kısa sürede meclise sevk edileceğini açıklamışlardı. Bu açıklamalardan anlıyoruz ki, Ak Parti ile MHP’nin Başkanlık konusunda anlaştığı .
Bu anlaşmada dikkat çekici bir değişiklik oda Başkanlık değil de Cumhurbaşkanlığı adının kullanılması oldu. Gerçi isim dışında hepsi Ak Parti’nin daha önce tartışmaya açtığı tam Başkanlık sistemini birebir aynısı, sadece adı Başkanlık değil de Cumhurbaşkanlığı olarak geçiyor.
Ak Parti ile MHP’nin anlaştığı Başkanlık sistemde kısaca ne var?
Yürütmenin başında Başkan yer alacak, Başkan 5 yıllığına seçilecek ve iki dönem görev yapabilecek. Başkan partili başkan olacak. Seçildikten sonra partisiyle bağını koparmayacak. Partinin üyesi olabilecek bu aynı zamanda partinin Genel Başkanı da olabilecek, Başkanlıkla halkın önüne çift sandık koyulacak. Milletvekili seçimleri birlikte yapılacak. Seçim barajı kaldırılacak.
Başkanın görevleri ne olacak?
İdarenin başı Başkan olacak, kanunları onaylamak ve veto etme hakkına sahip olacak, kanunların iptali için Anayasa mahkemesine(AYM) müracaat edebilecek, Bakanları atayacak ve görevlerine son verebilecek, Türk silahlı kuvvetleri Başkomutan olarak temsil edecek, üst düzey kamu yöneticilerini atayacak ve görevlerine son verebilecek, olağanüstü hal için TBMM’den talep edebilecek. Başkanlık kararnamesi çıkarabilecek.
Başkan yardımcısı ve Bakanlar nasıl belli olacak?
Bakanları yürütmenin başındaki Başkan atayacak, Bakanlar meclis dışından olacak.
Geldik en önemli konuya, Başkan yardımcılığı var mı?, varsa o nasıl seçilecek?
Evet yürütmenin başında olan Başkan’ın iki de yardımcısı olacak. Başkan yardımcıları Başkan ile birlikte seçilecek. Başkanlık koltuğunun boşalması durumunda seçime kadar kalan sürede 1. Başkan yardımcısı başkanın görevlerini üstlenecek.
7 Haziran seçimleri ardından ve özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra bir çok alanda başta darbe girişimini yapmaya kalkışan FETO/PDY, PKK ve diğer terör örgütleriyle ilgili yapılan mücadele ile ilgili söz ve iş birliği içinde bir yakınlaşma gözüküyor. Bu yakınlaşma Ak Parti’nin düşündüğü başkanlık sistemini MHP’nin sürpriz bir çıkışla desteklemesi ile zirveye çıkmış durumda. Yani görünen o ki! Ak Parti ile MHP, ülke milli menfaatleri doğrultusunda bir çok konuda bir araya gelmiş ve iş birliği içindeler.
Peki, yazımın başlığın da dediğimiz gibi Başkan belli de yardımcıları kimler olur sorusunun cevabına gelirsek; Ak Parti ve MHP’nin bu uzlaşısından önümüzdeki aylarda muhtemelen yapılması düşünülen Başkanlık referandumdan sonra 2019 yılında yapılacak başkanlık seçimlerine Başkan adayı Recep Tayyip Erdoğan, 1. Başkan vekili Devlet Bahçeli, 2. Başkan vekili Binalı yıldırım, olarak görebilirliyiz? Bence yüksek bir ihtimal bu gerçekleşirse bir nevi yeni bir yönetim sistemiyle Ak Parti, MHP koalisyonuyla karşılaşmış oluruz .
Ben her iki Parti’nin seçmen ve tabanlarında böyle bir beklenti ve arzu içinde olduklarını görüyorum. İleriki zamanlar da neyin nasıl olacağını bekleyip görmek lazım.