Fatma Fidan

Fatma Fidan

Günümüz beslenme alışkanlıkları beyin hücrelerini öldürüyor!

Günümüz beslenme alışkanlıkları beyin hücrelerini öldürüyor!

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye 2050 yılında dünyada en fazla Alzheimer hastası olacak 4 ülkeden biridir ifadesini kullandı.

Çağımız koşturmaca yaşam alışkanlıkları, sağlıksız beslenmeye yol açıyor; Fast food, mısır şurubu içeren meşrubatlar, kızartmalar, işlenmiş besinler, yiyeceklere ilave katkı maddeleri öğrenme ve bellek sorunları yaratıyor. Fast food alışkanlıklığı beyin hücrelerini zehirliyor.

Alzheimer; Bellek ve düşünce yeteneğini yavaşça harap eden ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Beyinde bir akson ve birçok dentrite sahip milyonlarca neron vardır. Sağlıklı kalabilmek için, nöronlar birbiri ile ilişki içerisindedirler, metabolizmayı sağlayıp, kendilerini tamir ederler. Alzheimer hastalığı bu görevlerin tümünü bozar. Hastalığın ilk belirtisi bellek bozukluğudur. Hastalık ilerledikçe bellek bozukluğu artar, kişileri tanımada problem, konuşma ve düşüncede güçlük, huzursuzluk, tekrarlayan cümleler tabloya eklenir.

Yapılan çalışmalarda; özellikle diyabet ve kötü beslenmenin alzheimeri tetiklediği yönündedir

Kalorisi yüksek besinler vücudun insülin direncin, bozduğu için, her hamburger ve kızarmış patates yediğimizde farkında olmadan beynimizi zehirliyor olabilir. Tip 2 diyabet hastalarda insülin direnci daha önce gelişmiş olduğu için daha büyük bir riskle karşı karşıya. Fast Food tarzı beslenmek vücudun damar duvarlarında ve sinir hücrelerinde tahribata yol açar. Bu durumda hafıza ve bellekle ilgili birçok sorun da kendini göstermeye başlar ve bu tarz beslenmeye sahip bireylerde Alzheimer riskinin arttığı gösterilmiştir.

Vücutta B12, B6 ve folik asit düzeyinde azalma Alzheimer riskini 3 kat daha arttırmaktadır. Bu nedenle bu vitaminlerden zengin besinlerin tüketimi hastalığın önlenmesi açısından faydalıdır.

Son yapılan çalışmalar doğru beslenmenin alzheimer hastalığına yakalanma riskini üçte bir oranda azalttığını gösteriyor. Yani çalışmalar bu korkutucu hastalığı önlemenin yolunun yediğimiz yiyecekler olabileceğini gösteriyor. Folik asit, E vitamini ve Omega - 3 yağ asitleri Alzheimer hastalarında önemli rol oynadığı düşünülmektedir.

Hastalığın ortaya çıkmasını önlemek veya belirtilerin etkisini azaltmak için sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır.

Trans ve doymuş yağ tüketimini azaltın!

Bu tarz beslenme kolestrolü yükseltip, Alzheimer hastalığının bir karakteristiği olan beyindeki zararlı tabaka oluşumunu tetikliyor.

Daha fazla sebze, kuru baklagil, tahıl ve meyve tüketin!

Bu besinleri günlük beslenme düzenimizden eksik etmemeliyiz. Çünkü mineral ve vitamin (özellikle B16 ve folik asit) açısından çok zengindirler. Beyni koruyup bilişsel bozulmayı engelliyorlar. Ayrıca obezite, tip2 diyabet ve kolestrol gibi Alzheirmer hastalığı ile bağdaştırılan diğer hastalıkların rsikini azaltıyorlar.

Günlük E vitamini tüketimini arttırın!

Beyin için çok yararlıdır.

E vitamininden zengin besinler: badem, fındık gibi yemişler, ayçiçeği, yer elması,

(Günlük 2 adet ceviz veya 5 adet badem tüketilmeli)

B vitamini yetersizliği de demans neden oluyor..

Vücutta B12, B6 ve folik asit düzeyinde azalma Alzheimer riskini 3 kat daha arttırmaktadır.

Folik asit, B12 ve B6 dan zengin besinler tüketilmeli!

B12 vitamini bilişsel bozulum ile bağdaştırılan amino asit seviyelerini düşürmeye yarar. B vitamini almak, hafızayı güçlendirir ve beyin körelmesini azaltır.

Bu besinler; ıspanak, semizotu, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, börülce, beyaz fasulye ve diğer baklagiller

Günde 1-2 fincan kahve tüketmek Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltıyor..

Kahvenin içerisinde bulunan kafein maddesi, sinir sistemini uyararak zihinsel güçlüğü artırmaktadır.

Yapılan çalışmalarda kahve tüketimi ve demans görülme sıklığı arasında ters orantı olduğu görülmüştür. Bu ilişkinin tüm çalışmaların sonuçlarının bir araya getirilmesi ile hiç kahve içmeyenlere göre, günde 1 ile 2 bardak arasında kahve tüketen kişilerde Alzheimer hastalığı riskinin azaldığı gözlenmiştir.

Buna karşılık 3 bardak ve üstü olacak şekilde aşırı kahve tüketenlerde bu olumlu etkinin ortadan kalktığı görülmüştür. Bu çalışmada bahsedilen 1-2 bardak kahve bizim geleneksel kahvemiz olan Türk kahvesi 3-4 fincan kahveye denk gelmektedir.

Günde 1-2 parça bitter çikolata tüketmenin Alzheimer hastalığından korunmada etkiliyor;

Çalışmalarda kakaonun deney hayvanlarında Alzheimer hastalığında biriken plakları azalttığı ve de içeriğindeki flavonoid adı verilen maddelerin zihinsel işlevlere etkisi olduğu bildirilmiştir.

Sağlıklı beslenelim, unutkanlık kelimesini unutalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Fatma Fidan Arşivi