Genç kalmanın sırrı antioksidanlarda gizli!
Zamanla yarışan ve zamanın olumsuz etkilerine karşı gelmekte zorlanan insan vücudunun en önemli yaşlanma karşıtı faktörlerden biri doğru besinler ve doğru beslenmektir.
Yaşlılık, bütün canlılarda görülen temel biyolojik bir süreçtir. Yaşlanma sürecinde metabolizmada çok sayıda geri dönüşümsüz değişiklikler oluşmaktadır. Bunların en önemlilerinden birisi de metabolizma sırasında oluşan reaktif oksijen ve nitrojen türevlerinin (serbest radikaller) DNA, RNA, lipitler ve proteinlerde yol açtığı hasar ürünlerinin birikmesidir. Yaşla birlikte oksidatif stres miktarındaki artış; serbest radikal oluşum miktarındaki artış, antioksidatif savunmalardaki azalma ve zarara uğramış moleküllerin uzaklaştırılması veya tamirindeki azalmalara bağlıdır
Yaşlanmaya Karşı Antioksidanlar
Antioksidan maddeleri vücuttaki oksidasyonu önleyici veya yağların otoksidasyonunu yavaşlatan maddeler olarak tanımlayabiliriz. Antioksidanlar serbest radikallerle reaksiyona girerek; hücrelere zarar vermelerini önler. Bu özellikleriyle hücrelerin anormalleşme ve sonuç olarak tümör oluşturma risklerini azalttıkları gibi, hücre yıkımını da azalttıkları için, daha sağlıklı ve yaşlılık etkilerinin minimum olduğu bir hayat yaşama şansını yükseltir. Antioksidanlardan zengin besin seçimleriyle beslenmemizi düzenleyerek vücudun serbest radikallere karşı savunması arttırılabiliriz.
Alfa tokoferol (E Vitamini);
E vitamini yağda çözünen önemli bir antioksidandır ve özellikle hücre zarları ve lipoproteinlerde önemli antioksidan işlevler görmektedir. Bileşiminde alfa, beta, gama ve delta tokoferolleri bulunur. Antioksidan etkisi nedeniyle anti-aging mücadelesinde önemli bir yeri vardır. Antienflamatuar etkiye sahiptir. Yaraların iyileşmesini destekler, hasarlı hücreleri onarır ve çevresel faktörlerden korur. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı, ceviz, badem, tereyağı, kırmızı et, süt, ıspanak, lahana, pazı, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler iyi kaynaklarıdır.
Askorbik Asit (C vitamini);
Serbest radikaller ve bunların zararlarından bizleri koruyan antioksidanlardan biridir.
Zeytinyağı, ayçiçeği yağı, ceviz, badem, tereyağı, kırmızı et, süt, ıspanak, lahana, pazı, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler iyi kaynaklarıdır.
Alfa tokoferol (E Vitamini);
C vitamini askorbik asit olarak da bilinir, suda eritilebilen ve birçok görevi olan vitamindir. Askorbik asit oksijeni tutma özelliğine sahip olması nedeniyle antioksidan olarak kullanılır.
- C vitamini cildin anahtarı niteliğindeki yapısal bir protein olan kollajenin yapımında gereklidir.
- İkinci olarak C vitamini bir antioksidan olup, serbest radikallerin ciltte oluşturduğu hasarın azaltılmasına yardımcıdır. Turunçgiller(limon, portakal, greyfurt), domates, yeşil yapraklı sebzeler( brokoli, ıspanak vb) de bulunmaktadır.
A VİTAMİNİ (Retinol)
Öncül yapısını Beta Karoten maddesinin oluşturduğu A vitamini, yağda eriyen bir vitamin çeşididir. Beta-Keraton vücutta A vitaminine dönüşen bir antioksidandır. A Vitamini:Derinin gerginliğini sağlar, Ciltteki kolojen salgısını arttırır,Ciltteki düzensiz pigmentasyon artışını azaltır. Havuç başta olmak üzere turuncu sebzeler ve meyveler beta- karoten açısından zengindir. Patates, bal kabağı, kabak, dolmalık biber, kayısı ve papatyada bulunur.
REZVERATROL
Birçok bitkide bulunabilen etken bir maddedir. Ancak en çok kırmızı üzümün kabuğunda, çekirdeğinde ve yaprağında mevcuttur. Güçlü bir antioksidan ve önemi bir anti aging özelliği vardır.
KAFEİN
Kafein, aslında birçok bitkide bulunan metilksantin adı verilen bir bileşik türüne ait doğal bir maddedir. Göz altı morlukları, göz altı halkaları, göz altı ve üstü şişliklerinin azalmasına yardımcı olur. Vücudun uyku eksikliğinde ve stres altındayken kafein içeren ürünleri kullanmak, cildi canlandırır. Cilt kusurlarını daha az görünür yapar. Bu yüzden selülit ürünlerinde de kafein kullanımı yaygındır.
BETAGULUKAN
Yulaf, mantar ve mayalardan elde edilir ve son yıllarda yoğun olarak kullanılan bir hammaddedir. Cildi yatıştırır ve sakinleştirir, ciltteki irritasyonu, kızarıklığı önler, nemi içeride tutar, kuru cilde nem sağlar ve serbest radikal oluşumunu engeller.
ALPHA LİPOİC ACİD
Alfa Lipoik Asit güçlü ve etkili bir antioksidandır.
Son derece yüksek hücre yenileyici özelliğine sahiptir.
Brokoli, ıspanak, domates, bezelye, lahana ve pazı sebzeler ile kırmızı et, ve organ etleri (sakatat) ve maya alfa lipoik olarak zengin besinler arasındadır
KOENZİM Q10
CoQ10’nun güçlü bir antioksidan kapasitesi var. Hücreleri paslandıran ve yaşlandıran oksitleyici serbest radikallerin zararlarını azaltıyor.
En fazla da kırmızı ette, balık ve yumurtada, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı yiyecekler ve meyvelerde var. Bitkisel besinler içinde bu maddeyi en çok bulunduranlar portakal, çilek, karnabahar ve susam tohumu.