Fatma Fidan

Fatma Fidan

Kanser tehlikesi korkutuyor

Kanser tehlikesi korkutuyor

Kanser, kontrolsüz bir biçimde büyümeye başlayan çağın en tehlikeli hastalıklarındandır. Tıpkı çağımız gibi o da sessiz ve sedasız, içten hesaplı ve öldürücü faaliyetleri sürdürüyor. Yapılan araştırmalarda Türkiye’de her yıl yaklaşık 250.000 yeni kanser vakası geliştiği belirtiliyor.

2030 yılında bu sayının yıllık yeni vaka sayısı 400.000 ve tedavi edilen kanser hastası sayısının ise 800.000 civarında olacağı tahmin ediliyor. Kanser ve beslenme ilişkisi ile yapılan çeşitli araştırmalar sonunda doğru beslenmenin her türlü kanser hastalıkları riskinin %70 oranında azalttığı, bu araştırmalar sonucunda ölümlerin % 35 oranında etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.

Beslenmeye dikkat!      

Kanserden korunma tedavisinde en önemli şartlardan biri, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve güçlü tutmaktır. Bağışıklık sistemi vücudun hastalık yapabilecek mikroorganizmalara karşı oluşturduğu bir savunma sistemidir. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve güçlendirilmesi,  hastalıklara karşı direnç kazanmak ve kanserden etkilenme olasılığını azaltmak için en önemli noktadır. Vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alması, protein, karbonhidrat ve yağ bakımından dengeli bir beslenme programı ile bağışıklık kalkanını her an çalışır halde tutabiliriz.

Özellikle sebze ve meyvelerin, A,C,E,B vitaminleri, omega- 3 yağ asidi, karotenler, demir, çinko, selenyum mineralleri ve polifenol içeren besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirici ve hücre yapılarını koruyucu etkileri olduğu biliniyor.

Güçlü bir bağışıklık sistemi için neler yapılmalı?

Doğal besinler tercih edilmeli,  Hazır gıdalar, kalorisi yüksek ve besin değeri düşük atıştırmalar, hamur işleri, şekerli ve gazlı içecekler yerine her gün farklı renklerde meyveler, bol bol yeşil yapraklı sebzeler tüketilmeli,

Mevsimindeki sebze ve meyve yenilmeli, ,Dengesiz beslenme kanser riskini %35 artırır. Bu nedenle sofranızda, çeşitli besinlere yer verilerek gökkuşağı oluşturulmalı,(farklı renklerdeki sebze ve meyveler fotokimyasallar içerir )  

Günde 5 öğün sebze- meyve tüketilmeli (kanser riskini %20 azaltır.)

Sigara içilmemeli, (Sigara içmemek %30 azaltır.)

Düzenli egzersiz yapılmalı, (% 30-40 azaltır.)

Her gün et ürünü tüketmek gerekmiyor. Haftanın bazı günlerinde et ürünleri yerine kurubaklağilleri tercih edilmeli

Her gün yüksek posa içeren gıdalar tercih edilmeli( kurubaklağiller, tam tahıllı ekmekler, tahıllar)

Hayvansal kaynaklı yüksek yağlı gıdaları sınırlandırılmalı.

Süt ve süt ürünlerinin az yağlarını tercih edilmeli

Doğru yiyecek seçmek kadar doğru pişirmek de önemlidir. Düşük yağlı pişirme tekniklerini kullanılmalı. Buğulama, haşlama yöntemleri denenmeli, Derin yağda kızarmış yiyecekleri tüketmemeye çalışılmalı.

Besinler güvenli ve sağlıklı yöntemlerle saklanmalı, plastik kaplarda saklanan asitli gıdalar, içinde bulundukları kaplara temas ederek zararlı maddelerin besinin içine geçmesine neden olabilir.

Tuzlanmış, tütsülenmiş ve salamura besinler daha az tüketilmeli.

Yaşam kalitesini düşüren, hayatı kısaltabilen bu hastalığı önlemek bizim elimizdedir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Fatma Fidan Arşivi