Beslenirken Mutlu Ol
Son zamanlarda neşenizi kaybettiyseniz ve aşırı iş gücü nedeniyle kendinizi stres altında hissediyorsanız yapmanız gereken ilk şey beslenmenizi düzenlemek olmalıdır.
Besinlerin içerisindeki bazı maddeler, ruh halimizden sorumlu olan hormonların yapı taşlarını sağlaması için önemli bir işleve sahiptir. Bilinçli beslenmeye sadece metabolizmanın düzenli işlenmesi ve organların işlevlerinin yerine getirilmesi için değil, aynı zamanda iyi bir ruh haline sahip olmak için ihtiyaç duyulmaktadır.
Dopamin: Beyinde salgılanan bir hormon olan dopamin sinir hücreleri arasındaki iletişimi sağlamakla görevlidir. Beyindeki duyguları, hareketleri, zevk ve acı algılarını etkileyen, hafıza ve motor kontrolünde rolü vardır. Depominin aşırı fazlalığı veya eksikliği ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Depomin eksikliğinde Parkinson hastalığı görülür.
Serotonin: Serotonin, vücut tarafından oluşturulan ve besinlerde bulunmayan bir sinir taşıyıcısıdır. Serotonin hormonu ‘mutluluk hormonu ‘adıyla bilinen ve ruh halimizi çok etkileyen bir hormondur. Vücut serotonini kendisi üretir. Serotonin besinler ile alınmaz. Ancak yapı taşı triptofan isimli bir aminoasit olan serotonin vücutta yapılır. Triptofan, serotonin yapımında önemli bir maddedir. Triptofan içeren besinlerin vücuda alınması ile serotonin sentezi başlar. Yapılan çalışmalar sonucunda depresyon, migren, obsesif kompulsif bozukluk, obezite, insülin direnci, yeme bozuklukları gibi bir çok hastalığın temelinde serotonin olduğu düşünülmektedir.
Endorfin: Endorfin hormonu beyinde salgılanır. Vücut tarafından üretilen en güçlü uyuşturucudur. Morfin kadar güçlü ağrı kesici özelliği vardır. Beynimizdeki kimyasal mesaj taşıyıcılarıdır. Stres, korku, acı gibi uyarılar cevap verir.
Melatonin: Melatonin beyinde epifiz bezinde bulunan özellikle geceleri ve karanlıkta salgılanan bir hormondur. Doğal uykuyu sağlar. Melatonin saat 21.00 den sonra salgılanmaya başlar ve gece saat 02.00 – 04.00 arası en fazla salgılanır. Sabah saat 07.00 salgılanması azalır. Melatonin bu nedenle gece uyku getirir sabah ise uyanmaya yardımcı olur. Bu hormon triptofan adı verilen bir aminoasitten elde edilmektedir.
Mutluluk her ne kadar duygu olsa da fizyolojik olarak hormonlara bağlıdır. Mutluluk hormonlarının yapımını artıran besin öğeleri: omega-3 yağ asitleri, triptofan (amino asit),magnezyum ve çinkodur. Triptofan içeren besinler: Hindi, tavuk, yumurta, soya, süt ve süt ürünleri, kefir, keçi peyniri, balık, biftek, domates, domates, ananas, muz, mandalina, badem, susam, kakao, keten tohumu ve tahıllı ürünlerde bulunur.
Sağlıklı bir ruh hali için şeker, kafein, alkol, katkı maddeleri içeren besinleri beslenmemizden çıkarmamız gerekir. Beslenmemize bol miktarda balık, omega-3 yağ asitleri, zeytinyağı, kuruyemişler, B,C,D vitaminleri, çinko, demir, selenyum ve magnezyum içeren besinlere beslenmemizde yer verilmelidir. Ve bununla birlikte egzersiz yapılmalıdır.
Mutluluk hormonlarının seviyesini arttırarak daha çok mutlu olmayı başarmak bizim elimizde..
Mutlu günler dileri.