Birlikte Kodlayalım
Kodlama eğitimleri konusunu daha önceki yazılarımızda ele alırken bu eğitimlerin kazanımlarından bahsetmiştik. Bu yazımızda kodlama eğitimlerine okul dışında anne ve babaların nasıl dahil olabileceği ve hangi uygulamalar ile bu süreci yürütebileceklerine değinelim istedik. Dijital dünyada farklı yaş gurupları için kodlama eğitimlerinde kullanılabilecek birçok farklı platformun olduğunu belirterek başlayalım. Bu platformlar ücretli ve ücretsiz olarak eğitimcilerin ve öğrencilerin hizmetine sunulmaktadır. Yaş grupları ile uygulamaları uygun şekilde bir araya getirmek öğrencileri sıkmadan sürecin içerisinde tutmayı sağlayacaktır. Anne babalar ise bilişim konusunda çok ileri düzeyde bilgiye ihtiyaç duymadan çocukları ile bu süreci yönetebileceklerdir. Her kodlama uygulayıcı platform elbette anne babaların yetisine uygun olmayabilir, bu noktada da işi öğretmenlerimize bırakmak gerekecektir.
Gelelim farklı yaş gurupları için kullanılabilecek kodlama eğitim platformlarına. Kodlama eğitimleri denildiğinde çokta uzak olduğumuz bir kavram olmadığını belirtmekte fayda var. Günlük hayatımızda planlı olarak yaptığımız ya da yaparken alışkanlıklardan kaynaklı otomatik planlamaların hepsi aslında birer kodlamadır. Günlük hayatta tablet ve telefonları ellerinden düşürmeyen çocukların bu cihazlarla olan bağından şikayetçi olan anne babalar bu durumu çocukların lehine çevirebilirler. Bu süreçte belirteceğimiz uygulama ya da platformları çocuklarınız ile birlikte kullanmanız aynı zamanda beraber yapılmış bir aktivite olacaktır.
ScratchJr
ScratchJr ile, 5-7 yaş arası çocuklar ilk etapta hedeflenmişlerdir. Ancak daha önce kodlama süreci ile iç içe olmamış çocuklar için de bir başlangıç noktası olarak düşünülebilecek bir uygulamadır. Bu uygulama mobil cihazlar üzerinde kullanılabilmektedir. Çocuklar bu uygulama ile etkileşimli hikayeler oluşturabilir ve oyunlarını kodlayabilirler. Bu süreçte problemleri çözmeyi, projeleri tasarlamayı ve kendilerini yaratıcı bir şekilde bilgisayar ortamında ifade etmeyi öğreniyorlar. Uygulamaya Android mağaza ve App Store üzerinden ulaşabilirsiniz.
Scratch
Bu uygulama okuma ve yazma bilmeyi gerektiren bir yapıya sahiptir. Uygulama online ve offline çalışabilmekte olup daha üst seviyede kodlama uygulamaları yapabilmeye izin veren bir yapıya sahiptir. Oldukça yüksek oranda bir kullanıcı kitlesine sahip olan uygulamaya https://scratch.mit.edu/ adresinden ulaşabilir arzu ederseniz online kullanabilir ya da uygulamayı bilgisayara indirerek offline olarak ta kullanabilirsiniz. Bir noktaya dikkat edilmesi gerekiyor bu uygulamada. Uygulamanın çalışabilmesi için AdobeAir yüklü olması gerekiyor bilgisayarda.
Code.org
Bu platform 4 yaş grubundan itibaren başlayarak 10 yaş üzeri gruplara kadar temelde 4 Kurs altındaki çok sayıda alt seviye üzerinden kodlama mantığının kavratılmasına yönelik etkinliği bünyesinde barındırıyor. Bu platforma https://studio.code.org adresinden ulaşabilir ve eğlenceli bir eğitim sürecini çocuklarınız ile birlikte yaşayabilirsiniz.
BlocklyGames
Blockly Games programlamayı öğreten bir dizi eğitici oyundur. Daha önceden bilgisayar programlama deneyimi olmayan çocuklar için tasarlanmıştır. Her yeni bölüm altında kolaydan zora doğru gelişen seviyeler temel programlama seviyesi için ihtiyaç duyulacak kavramları da bünyesine alarak programlamaya hazırlayıcı niteliktedir. Milli Eğitim Bakanlığı Projesi olan EBA (Eğitim Bilişim Ağı) altındaki bu platforma http://kod.eba.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Başlangıçta söylediğimiz gibi bu eğitimler için kullanılabilecek birçok farklı platform var, biz bunlardan birkaçını sizler için ele alalım istedik. Soru ve görüşleriniz için sosyal medya adreslerimizden ve gazetemizin yorum kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.
www.mahirdogan.kim
[email protected]
instagram.com/ dogan.mahir.23