Fatma Fidan

Fatma Fidan

Kızıl mucize

Kızıl mucize

Eski zamanlarda Kızılderililer tarafından yara tedavisinde kullanılan kızılcık, tıbbi bir meyve olarak da bilinir.

Zengin içeriğiyle tam bir vitamin ve mineral deposudur. Başta C vitamini olmak üzere A, E vitamini, K, B vitaminleri içerir aynı zamanda sodyum, kalsiyum, bakır, manganez, fosfor, demir ve potasyum gibi önemli minerallere sahiptir. Ayrıca, biyoaktif bitki bileşikleri ve başta flavonol ile polifenoller olmak üzere pek çok antioksidan bakımından zengindir.

Kızılcık meyvesinin zengin fitokimyasal yapısının, birçok hastalığın yanı sıra mesane ve böbrek hastalıklarında da faydalı etkileri olduğu gösterilmiştir. İçerisinde bulunan aktosiyanin ve polifenoller sayesinde, insülin direnci, kardiyovasküler hastalıklar, çeşitli kanserler ve mesane hastalıkları üzerine olumlu etkileri kanıtlanmıştır.

Kızılcık, çeşitli biyoaktif bitki bileşiklerinin zengin bir kaynağıdır.

Quercetin: Kızılcıkta en çok bulunan antioksidan polifenoldür. Kızılcık, quercetin bileşeninin ana meyve kaynakları arasındadır.

Myricetin: Kızılcıkta baskın bir antioksidan polifenol olan myricetin bulunur ve etkileri sağlık için oldukça yararlı olduğu bilinmektedir.

Peonidin: Antosiyanin isimli antioksidan türü, siyanidin ile birlikte, kızılcığın muhteşem kırmızı renginden ve bazı sağlık yararlarından sorumludur. Kızılcık, peonidinin de en zengin beslenme kaynakları arasındadır.

Ursolik asit: Kabuğunda bulunan ursolik asit, kızılcıkta yüksek miktarda bulunan bir triterpendir. Birçok geleneksel bitkisel ilaçta kullanılan bir üründür.

TÜMÖRE KARŞI SAVAŞIR

Tümöre karşı savaşmanın çok basit ve başarılı yolu, kızılcık suyudur. Bu küçük meyveler, kanserojenlerin büyümesini ve yayılmasını durdurmak için yardımcı olabilecek, polifenoller adı verilen antioksidan bileşikler içerir.

ZAYIFLAMAYA YARDIMCIDIR

Kızılcık suyu vücudumuzdaki yağ birikintilerine hızlı bir etkisi olan organik asitler içerir. Yüksek lif, düşük kalori içeriği ile diyetlerde tercih edilebilecek bir meyvedir. Yüksek lif sayesinde tokluk hissi verir.

KANSERİ ÖNLER

Kızılcık suyu, hücrelerden zararlı serbest oksijen radikallerini uzaklaştıran güçlü antioksidanlardan biri olan proantosiyanidinleri içerir. Kızılcık suyu, kanser hücrelerinin büyümesine müdahale eden anti-kanserojen bileşenleri, özellikle kolon ve prostat kanseri ile ilişkili bileşenleri içerir. Kızılcık suyunun düzenli olarak içilmesi tümörlerin hızlı büyümesini engeller.

KALBİNİZİ KORUR

Kızılcıklarda flavonoid varlığı, ateroskleroz tehdidini azaltan antioksidan özelliklere sahiptir. kolesterol seviyelerini ve kan basıncını düşürerek kalp hastalığına neden olabilecek riskleri engeller. Ateroskleroz, oksijen bakımından zengin kan akışı eksikliğine neden olan ve kalp krizine yol açabilen plak birikimi ile arterleri sınırlayan bir durumdur.

BÖBREK TAŞLARINA ÖNLER

İdrar yolu enfeksiyonlarına bağlı kalsiyum fosfat ve struvit taşları. Üriner enfeksiyonun ardında, böbrek taşının üretiminde yardımcı olan özel bir enzim türü salgılayan bir bakteri bulunmaktadır. Bu bakterileri idrarı asidik yaparak kızılcık suyu ile durdurabiliriz.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Yeterince C vitamini alınmadığında, bağışıklık sistemi zayıflar ve vücut hastalıklara açık hale getirir. Antioksidanlar ve C vitamini bakımından çok iyi kaynak olan kızılcık meyvesi, bağışıklık sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi önler ve zararlı bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Özellikle grip, nezle, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar.

PEPTİK ÜLSERLERİ ÖNLER

Peptik ülserlere Helicobacter pylori veya H.pylori olarak bilinen bir çeşit bakteri neden olur. Midede şişme sindirim sorunlarına neden olabilir, ancak kızılcık suyu bu sorunu kolayca çözebilir. Flavonoid bakımından zengin besinler, kızılcık gibi, mide ülseri gibi mide rahatsızlıklarının azaltılmasına yardımcı olur.

KARACİĞER YAĞLANMASINDAN KORUR

Kızılcık meyvesi, hem antosiyaninler hem de meyveye rengini veren polifenol gibi antioksidanlar bakımından çok zengindir. Karaciğeri hasardan koruyarak enzim düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. Safradaki tıkanıklığı giderir ve karaciğerin yağları daha verimli bir şekilde dönüştürmesine izin verir.

KANSERİ ÖNLER

Kızılcığın içerisinde bulunan antosiyanin ve flavonol bileşikleri, kanseri önlemede önemli bir rol oynar. Kızılcık meyvesi; kanserli hücreleri öldürebilir, kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilir ve iltihabı azaltabilir. Meme, karaciğer, prostat, yumurtalık ve kolon kanseri gibi çeşitli kanser türlerindeki ilerlemeyi yavaşlattığı da bilinmektedir.

DİYABETİ ÖNLER

Kızılcık, içerdiği polifenol, insülin üretimini artıran ve kan şekerini düşürerek diyabeti önleyen güçlü bir antioksidandır. Bu sayede tip 2 diyabet riskini önemli ölçüde azaltır. Hücreleri hasardan ve şeker hastalığı gibi birçok hastalıktan korur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Fatma Fidan Arşivi